Test Bank For The West in the World 5th Edition by Dennis Sherman

Digital item No Waiting Time Instant Download
ISBN-13: 978-0073407036 ISBN-10: 0073407038

In Stock

$28.00

Compare
SKU:000786000520

Test Bank For The West in the World 5th Edition by Dennis Sherman

Chapter 3 The Poleis Become Cosmopolitan

MULTIPLE CHOICE

1. The period of ancient Greek history that began with Alexander’s conquest of Persia is called the

A. Paleolithic period.

B. Hellenistic period.

C. Medieval period.

D. Renaissance.

Answer: B

Difficulty: Easy

Page: 75

2. During the Hellenistic period,

A. ancient Middle Eastern and Greek civilizations joined in a manner that changed them both.

B. the eastern Mediterranean was dominated by Greek language and culture.

C. rather than citizens ruling independent city-states, kings ruled large kingdoms.

D. All these answers are correct.

Answer: D

Difficulty: Medium

Page: 75

3. Evidence suggests that during the Hellenistic period, as compared to the classical, Greek women

A. were freer from family authority and could work and earn money.

B. became dominant over men politically and economically.

C. became even more subject to the will of their husbands and fathers.

D. were admitted to the citizen assemblies, achieving political equality with men.

Answer: A

Difficulty: Hard

Page: 76

4. Macedonia

A. was an Aegean island kingdom.

B. was a Greek-speaking kingdom north of Greece.

C. had a long tradition of democratic rule.

D. was an early Roman outpost.

Answer: B

Difficulty: Medium

Page: 76

5. The southern Greek states, the self-described “civilized” Greeks, regarded the Macedonians as

A. highly developed politically and culturally—a people to be emulated.

B. backward because they did not have the political life of the city-states.

C. so poor and backward they were not worth bothering about.

D. dangerous because they were allied with Persia.

Answer: B

Difficulty: Medium

Page: 76

6. Philip II of Macedon, father of Alexander the Great,

A. participated in several Greek wars during the fourth century B.C.E.

B. reformed the Macedonian army, especially the phalanx, to make it more formidable.

C. hoped to unite the Greek city-states under his leadership.

D. All these answers are correct.

Answer: D

Difficulty: Medium

Page: 76-77

7. Demosthenes opposed the expansion of Macedonia under Philip II because

A. Philip threatened the traditional freedom and self-government of the poleis.

B. Philip was a weak military commander and would not be able to fight the Persians.

C. he wanted Sparta to assume the leadership of Greece.

D. Macedonia was not rich enough to be the leader of the Greeks.

Answer: A

Difficulty: Medium

Page: 77

8. The southern Greek states were defeated by Philip II at the battle of

A. Marathon.

B. Salamis.

C. Chaeronea.

D. Actium.

Answer: C

Difficulty: Medium

Page: 77

9. Philip II dreamed of conquering Persia but did not do so because

A. he was assassinated under circumstances that have never been clearly explained.

B. the coalition of Athens and Thebes crushed his troops at Chaeronea.

C. he died young of a fever.

D. the king of Persia persuaded the Macedonian troops to mutiny.

Answer: A

Difficulty: Medium

Page: 77

10. Alexander’s love of Greek culture and literature seems to have come from his tutor

A. Socrates.

B. Plato.

C. Aristotle.

D. Zeno.

Answer: C

Difficulty: Easy

Page: 78

11. Where did Alexander found and build the city that would later become the premier city of the Hellenistic world?

A. Egypt

B. Persia

C. Phoenicia

D. Macedonia

Answer: A

Difficulty: Easy

Page: 79

12. In Egypt, Alexander

A. was finally defeated.

B. diverted the Nile to the south.

C. organized a democratic government for the people.

D. was declared the incarnation of the god Amon, and was treated as pharaoh.

Answer: D

Difficulty: Medium

Page: 79

13. In order to consolidate his authority in Greece, Alexander

A. returned to Greece after defeating Darius III at Issus.

B. publicly identified himself with the legendary Greek heroes Heracles and Achilles.

C. restored democracy in Athens.

D. openly adopted the Spartan way of life.

Answer: B

Difficulty: Medium

Page: 80

14. Which of the following policies did Alexander NOT follow in his imperial rule?

A. founding many cities to spread Greek urban life throughout the empire

B. supporting intermarriage between Greeks and Asians

C. destroying all conquered cities to obliterate non-Greek culture

D. recruiting Persian soldiers as part of a new combined army

Answer: C

Difficulty: Medium

Page: 81

15. In 323 B.C.E., Alexander died in Babylon 

A. when he was assassinated by one of his officers.

B. by suicide, drowning in the Euphrates.

C. from alcohol abuse and fever.

D. from a battle wound that had become infected.

Answer: C

Difficulty: Hard

Page: 80

16. Alexander turned back from his quest for the end of the known world because

A. his Macedonian troops refused to go on.

B. he thought that the land extended forever.

C. he was defeated by the kings of northern India.

D. he was warned by his father Zeus to go no further.

Answer: A

Difficulty: Medium

Page: 80

17. Alexander’s legacy includes

A. the blending of Greek and Asian cultures.

B. the idea of a single great empire of many peoples ruled by one king.

C. his political conquests, although in some regions these did not last long.

D. All these answers are correct.

Answer: D

Difficulty: Easy

Page: 81

18. Following Alexander’s death, his empire

A. survived intact for a century under his son and grandson.

B. was divided into three main successor kingdoms.

C. was destroyed by an invasion of Mongols.

D. disintegrated as the native peoples rose and expelled all Greeks and Macedonians.

Answer: B

Difficulty: Easy

Page: 82

19. The Alexandrian successor kingdom ruled over by his general Ptolemy and Ptolemy’s successors was

A. Egypt.

B. Persia.

C. Macedonia.

D. India.

Answer: A

Difficulty: Easy

Page: 82

20. The Ptolemaic rulers of Egypt

A. maintained the empire of Alexander the Great intact.

B. conducted their official business in Greek, while permitting traditional Egyptian culture to continue.

C. suppressed Egyptian culture, thus bringing the civilization of Egypt to an end.

D. extended their empire south into Ethiopia.

Answer: B

Difficulty: Hard

Page: 82

21. The monument at Alexandria regarded as one of the seven wonders of the ancient world was

A. the Museum.

B. the Royal Palace.

C. Alexander’s tomb.

D. the lighthouse, or Pharos.

Answer: D

Difficulty: Hard

Page: 83

22. The Rosetta Stone was important because it

A. recorded the deeds of Arsinoë II.

B. was written in three scripts: Greek, cursive Egyptian, and hieroglyphs, permitting the translation of the Egyptian language.

C. proved that Alexander the Great had reached China.

D. gave the name of the pharaoh who built the Great Pyramid.

Answer: B

Difficulty: Medium

Page: 84

23. The Seleucid dynasty ruled

A. Macedonia.

B. the Asian part of Alexander’s empire.

C. Egypt.

D. Greece and Crete.

Answer: B

Difficulty: Medium

Page: 84

24. The Hellenistic monarchy of the Seleucids

A. conquered Rome.

B. repudiated Greek culture in favor of traditional Near Eastern civilization.

C. relied in part on Macedonian and Greek colonists to secure their hold on their Asian lands.

D. built the great silk road to China.

Answer: C

Difficulty: Medium

Page: 85

25. The Antigonids ruled

A. Macedonia.

B. the Asian part of Alexander’s empire.

C. Egypt.

D. Italy.

Answer: A

Difficulty: Hard

Page: 86

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bestsellers

Test Bank for Humanities Through The Arts 10Th Edition By Lee Jacobus

$35.00
(0 Reviews)
Test Bank for Humanities Through The Arts 10Th Edition By Lee Jacobus contains questions and answers that professors can use to create exams and quizzes. Test banks typically contain multiple-choice, true/false, and essay questions. Test Bank for Humanities Through The Arts 10Th Edition By Lee Jacobus also provides professors with the opportunity to create exam questions that are specifically tailored to their course material. In addition, Test Bank for Humanities Through The Arts 10Th Edition By Lee Jacobus can be used to create practice quizzes and tests for students. This allows students to get a feel for the material that will be covered on an upcoming exam. Test Bank for Humanities Through The Arts 10Th Edition By Lee Jacobus is an essential resource for any professor teaching a humanities course.

Test Bank For Negotiation 8th Edition By Roy Lewicki

$25.00
(0 Reviews)
Test Bank For Negotiation 8th Edition By Roy Lewicki is a great way to prepare for your upcoming negotiation. The Test Bank provides you with a comprehensive collection of questions and answers that cover all the key topics in the textbook. With this Test Bank, you can practice answering questions on your own or with a partner, and receive feedback on your performance. In addition, the Test Bank For Negotiation 8th Edition By Roy Lewicki can help you identify areas where you need further study. As you prepare for your negotiation, be sure to make use of this valuable resource. Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN10: 1260043649, ISBN13: 9781260043648

Test Bank for A Concise Introduction to Logic, 13th Edition, Patrick J. Hurley Lori Watson

$28.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN-13: 978-1305958098 ISBN-10: 1305958098

Test Bank For America A Concise History Volume 1 6th Edition

$19.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN-13: 978-1457648656 ISBN-10: 1457648652

Test Bank For America The Essential Learning Edition 1st Edition

$19.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN-13: 978-0393935875 ISBN-10: 0393935876

Test Bank America's Longest War The United States And Vietnam, 1950-1975 6th Edition by George Herring

$35.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN-10: 1260397653 ISBN-13: 978-1260397659

Test Bank For The Moral of the Story An Introduction to Ethics 8th Edition By Nina Rosenstand

$28.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN-13: 978-1259907968 ISBN-10: 9781259907968

 

 

Product has been added to your cart