Test Bank For America’s Courts and the Criminal Justice System 10th Edition by David W. Neubauer

Digital item No Waiting Time Instant Download
ISBN-13: 978-0495809906 ISBN-10: 049580990X

In Stock

$22.00

Compare
SKU:000786000445

Test Bank For America’s Courts and the Criminal Justice System 10th Edition by David W. Neubauer

Chapter 3 FEDERAL COURTS TEST BANK

MULTIPLE CHOICE

1.The United States has a dual court system.  This means that there are

a.

county courts and district courts.

c.

criminal courts and civil courts.

b.

trial courts and appellate courts.

d.

state courts and federal courts.

ANS: D REF: 59 OBJ: 1

2.Which of the following is true of appellate courts?

a.

The function of an appellate court is to carefully review the facts that were presented at a defendant’s criminal trial.

b.

Appellate court decisions are always made by a group of judges; decisions are never made by a single judge.

c.

Appellate courts, like trial courts, may hear testimony from witnesses, conduct trials, or use juries.

d.

All of the above are true.

ANS: B REF: 63 OBJ: 2

3.Original and appellate jurisdiction fall under what classification of jurisdiction?

a.

geographical jurisdiction

c.

hierarchical jurisdiction

b.

subject matter jurisdiction

d.

general jurisdiction

ANS: C REF: 62 OBJ: 2

4.What federal court has original jurisdiction over disputes between states?

a.

Non-Article III Court

c.

Court of Appeals

b.

District Court

d.

Supreme Court

ANS: D REF: 62 OBJ: 1

5.An example of a court with subject matter jurisdiction is

a.

traffic court.

c.

small claims court.

b.

juvenile court.

d.

all of the above.

ANS: D REF: 61 OBJ: 1

6.During the late 1700s advocates of states’ rights were known as

a.

Anti-Federalists.

c.

Statesmen.

b.

Federalists.

d.

Nationalists.

ANS: A REF: 65 OBJ: 3

7.Which Article of the U.S. Constitution provides the basis for the federal judiciary?

a.

Article I

c.

Article III

b.

Article II

d.

Article IV

ANS: C REF: 65 OBJ: 3

8.Which of the following is not true of federal district judges?

a.

They are nominated by the president.

b.

They must be confirmed by the U.S. Senate.

c.

They must reside in their district.

d.

There is only one judge per district.

ANS: D REF: 65 OBJ: 3

9.There are _____________ District Courts in the federal system.

a.

50

c.

94

b.

64

d.

114

ANS: C REF: 69 OBJ: 3

10.In 1968 Congress created U.S. magistrate judges to replace the position of

a.

U.S. commissioners.

c.

bankruptcy judges.

b.

U.S. attorneys.

d.

the U.S. Sentencing Commission.

ANS: A REF: 66 OBJ: 3 and 4

11.Which of the examples below does not constitute a federal question, for purposes of review by an Article III court?

a.

Whether or not a state supreme court misinterpreted the state’s divorce law in an action for marital dissolution.

b.

Whether or not a disabled person has the right to sue a restaurant for failure to provide access by a wheel chair.

c.

Whether or not a federally insured bank may manipulate the prime interest rate or collaborate with other banks to set rates.

d.

Whether or not a person was denied a job because of their race.

ANS: A REF: 71 OBJ: 4

12.Congress created the Courts of Appeals in

a.

1776.

c.

1891.

b.

1787.

d.

1929.

ANS: C REF: 66 OBJ: 3

13.In the federal system, which is generally the court of last resort for virtually all federal litigation?

a.

U.S. Supreme Court

c.

U.S. District Court

b.

U.S. Court of Appeals

d.

Federal Magistrate Court

ANS: B REF: 76 OBJ: 4

14.In deciding whether to grant certiorari to hear a case, the U.S. Supreme Court utilizes

a.

the rule of three.

b.

the rule of four.

c.

a recommendation from a U.S. Attorney.

d.

a majority vote.

ANS: B REF: 76 OBJ: 4

15.The U.S. Supreme Court decides (and writes full opinions about) approximately how many cases each year?

a.

20

c.

150

b.

80

d.

300

ANS: B REF: 77 OBJ: 4

16.Magistrate judges are

a.

nominated by the President and confirmed by the Senate.

b.

elected.

c.

selected by the U.S. Supreme Court.

d.

selected by U.S. district court judges.

ANS: D REF: 66 OBJ: 4

17.Which of the following gave the U.S. Supreme Court the power to declare an act of Congress unconstitutional?

a.

Marbury v. Madison

b.

The U.S. Constitution

c.

The Judiciary Act of 1789

d.

The Judicial Conference of the United States

ANS: A REF: 65, 67 OBJ: 4

18.The U.S. Courts of Appeals is made up of how many judgeships?

a.

14

c.

98

b.

50

d.

179

ANS: D REF: 75 OBJ: 4

19.Full-time U.S. Magistrates serve

a.

4 year terms.

c.

14 years terms.

b.

8 year terms.

d.

life terms.

ANS: B REF: 66 OBJ: 4

20.There are how many U.S. Attorneys in each federal district?

a.

1

c.

23

b.

3

d.

94

ANS: A REF: 69 OBJ: 4

21.The recent upsurge of federal criminal cases is largely attributable to the increase in

a.

diversity jurisdiction cases.

c.

prosecutions for violent crimes.

b.

prosecutions for gun crimes.

d.

drug cases.

ANS: D REF: 69 OBJ: 4

22.Drug prosecutions account for approximately what percentage of all federal criminal cases?

a.

10

c.

50

b.

30

d.

65

ANS: B REF: 69 OBJ: 4

23.Prisoners are permitted to file several types of civil lawsuits in federal courts.  These may include

a.

habeas corpus petitions.

c.

Bivens actions.

b.

mandamus petitions.

d.

all of the above.

ANS: D REF: 72-73 OBJ: 4

24.A habeas corpus petition may include which of the following?

a.

A challenge of a criminal conviction based on the argument the trial was constitutionally defective.

b.

A federal prisoner’s request to get their sentence set aside or corrected because the punishment was harsher than that allowed by law.

c.

Allegations that prison officials do not allow inmates to practice their religion behind bars.

d.

All of the above.

ANS: A REF: 72 OBJ: 4

25.Appeals from criminal convictions in the U.S. District Courts constitute _____________ of the workload of the U.S. Courts of Appeals.

a.

less than 10 percent

c.

slightly more than a third

b.

almost 25 percent

d.

close to half

ANS: B REF: 76 OBJ: 4

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bestsellers

Youth Gangs in American Society 4th Edition by Randall G. Shelden - Test Bank

$25.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN: 1133049567 ISBN-13: 9781133049562 Authors: Randall G Shelden, Shelden, Tracy, Sharon K Tracy, William B Brown, Brown Publisher ‏ : ‎ Cengage Learning

Test Bank For The Law of Corporations and Other Business Organizations 6th Edition by Angela Schneeman

$28.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN-13: 978-1133019145 ISBN-10: 1133019145

Test Bank For America's Courts and the Criminal Justice System 10th Edition by David W. Neubauer

$22.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN-13: 978-0495809906 ISBN-10: 049580990X

Young Offenders And Youth Justice A Century After the Fact, 4th Edition by Sandra J. Bell - Test Bank

$24.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN13: 9780176501747 ISBN10: 0176501746 Publisher: Nelson Thomson Learning Author: Sandra J. Bell Edition: 4TH 12

Test Bank For The Practice of Research in Criminology And Criminal Justice 6th Edition By Ronet D. Bachman

$28.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN-10: 1506306810 ISBN-13: 978-1506306810

Test Bank For The Law of Contracts and the Uniform Commercial Code 2nd Edition by Pamela Tepper

$35.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN-13: 978-1435497337 ISBN-10: 1435497333

 

 

Product has been added to your cart