Test Bank For Abnormal Psychology, Global Edition, 17E James N. Butcher Jill M. Hooley Susan M Mineka Matthew K. Nock 

Digital item No Waiting Time Instant Download
ISBN-10: 1292157763 ISBN-13: 978-1292157764

In Stock

$30.00

Compare
SKU:000786000334

Test Bank For Abnormal Psychology, Global Edition, 17E James N. Butcher Jill M. Hooley Susan M Mineka Matthew K. Nock

Chapter 3

Causal Factors and Viewpoints

Section 1 Test Item File 104

Multiple-Choice Questions 104

Fill-in-the-Blank Questions 137

Short-Answer Questions 139

Essay Questions 142

Section 2 Revel Multiple Choice Assessment Questions 144

End-of-Module Quiz 144

End-of-Chapter Quiz 152

Total

Chapter 3

Causal Factors and Viewpoints

Assessment
Guide

Topic

Factual

Conceptual

Applied

Learning Objective 3.1

Multiple Choice 

2, 3, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 20, 24, 25

1, 7, 8, 11, 15, 21, 22

4, 5, 6, 9, 10, 19, 23

Fill in the Blank 

121, 122, 123

Short Answer 

130

Essay 

141, 142

Learning Objective 3.2

Multiple Choice 

27, 28, 29, 30, 31, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 47, 48, 50, 51, 52, 57, 60, 62 

32, 33, 55, 59, 61

26, 44, 45, 46, 49, 53, 54, 56, 58

Fill in the Blank 

124

Short Answer 

Essay 

3

Learning Objective 3.3

Multiple Choice 

65, 66, 68, 69, 70, 72, 73, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 86, 88, 89, 90, 92, 93, 94, 95, 97, 99

63, 64, 91, 98

67, 71, 74, 75, 83, 84, 85, 87, 96

Fill in the Blank 

125, 126

Short Answer 

Essay 

143

Learning Objective 3.4

Multiple Choice 

100, 101, 102, 103, 104, 106, 107, 108, 109, 112

110, 111

105, 113

Fill in the Blank 

127

Short Answer 

135

134, 136

131, 132, 133

Essay 

144, 145

Learning Objective 3.5

Multiple Choice 

114, 115, 116

Fill in the Blank 

128

Short Answer 

138

137, 139

Essay 

Learning Objective 3.6

Multiple Choice 

118, 119, 120

117

Fill in the Blank 

129

Short Answer 

140

Essay 

Essay (3.4-)

Multiple Choice

True/False

Short Answer

Essay

Chapter 3 Causal Factors and Viewpoints

Section 1 Test Item File 

Multiple-Choice Questions

1. Understanding the causes of mental disorders is important because ________

a. effective treatment is not possible without such an understanding.

b. classification of disorders cannot be done without such information.

c. such knowledge might make both the prevention and cure of mental disorders possible.

d. disagreements about the causes of psychopathology have long limited the advancements made in the study of abnormal psychology.

Answer: c. such knowledge might make both the prevention and cure of mental disorders possible.

Difficulty: 2

Page: 61

Skill: Understand the Concepts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior. 

2. Dr. Fox studies the causes of depression. In other words, she looks at factors that play a role in the ________ of depression.

a. etiology

b. epidemiology

c. prevalence

d. resiliency

Answer: a. etiology

Difficulty: 1

Page: 61

Skill: Remember the Facts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

3. Etiology is ________

a. a condition that tends to maintain maladaptive behavior.

b. the causal pattern of a disorder.

c. a predisposition toward developing a disorder.

d. a condition that makes it less likely a person will experience the negative consequences of stress.

Answer: b. the causal pattern of a disorder.

Difficulty: 1

Page: 61

Skill: Remember the Facts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

4. In order to develop chicken pox, one must be exposed to the virus that causes chicken pox. Note, however, that not everyone who is exposed to the virus is affected. In other words, the virus is a ________

a. risk factor.

b. necessary cause.

c. sufficient cause.

d. contributory cause.

Answer: b. necessary cause.

Difficulty: 3

Page: 61

Skill: Apply What You Know

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

5. While having a gene for Parkinson’s disease guarantees that Parkinson’s disease will develop, this is not the only factor that can lead to Parkinson’s disease. In other words, the presence of the gene is a ________, but not a ________.

a. risk factor; sufficient cause

b. sufficient cause; necessary cause

c. necessary cause; risk factor

d. contributory cause; sufficient cause

Answer: b. sufficient cause; necessary cause

Difficulty: 3

Page: 61

Skill: Apply What You Know

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

6. If having a gene for Parkinson’s disease guarantees that Parkinson’s disease will develop, the presence of the gene can be described as a ________

a. risk factor.

b. necessary cause.

c. sufficient cause.

d. contributory cause.

Answer: c. sufficient cause.

Difficulty: 2

Page: 61

Skill: Apply What You Know

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

7. Suppose that the presence of a particular gene is a necessary cause for the occurrence of schizophrenia. Which of the following statements would be true?

a. The gene is also a sufficient cause for the occurrence of schizophrenia.

b. There are other things besides this gene that can cause schizophrenia.

c. Most people with schizophrenia will have that gene.

d. A person with that gene may or may not become schizophrenic.

Answer: d. A person with that gene may or may not become schizophrenic.

Difficulty: 3

Page: 61

Skill: Understand the Concepts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

8. Childhood abuse is commonly seen in those who develop dissociative disorders later in life. Childhood abuse would best be described as a ________

a. necessary contributory cause.

b. proximal contributory cause.

c. reinforcing contributory cause.

d. distal contributory cause.

Answer: d. distal contributory cause.

Difficulty: 2

Page: 62

Skill: Understand the Concepts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

9. Karen was sexually abused by her father at the age of 5. She developed a severe separation anxiety reaction whenever her mother tried to leave. As an adult, Karen developed a dissociative disorder due to the same abuse. This is an example of how the same factor, in this case abuse, can be ________

a. both a sufficient and a necessary cause.

b. both a reinforcing contributory cause and a punishing contributory cause.

c. both a primary and a secondary process.

d. both a proximal and a distal causal factor.

Answer: d. both a proximal and a distal causal factor.

Difficulty: 2

Page: 62

Skill: Apply What You Know

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

10. A couple is in counseling. She states that she drinks because he rejects her. He states that he rejects her because she drinks. It appears that in this example of bidirectionality

a. the drinking is probably the actual predisposing cause for the problems in this marriage.

b. the rejection is probably the actual predisposing cause for the problems in this marriage.

c. the drinking and rejection influence and maintain each other.

d. the drinking and rejection are caused by another third variable unknown to the couple.

Answer: c. the drinking and rejection influence and maintain each other.

Difficulty: 2

Page: 63

Skill: Apply What You Know

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

11. A diathesis can best be described as a ________

a. proximal necessary cause.

b. sufficient cause.

c. contributory cause.

d. proximal causal factor.

Answer: c. contributory cause.

Difficulty: 3

Page: 63

Skill: Understand the Concepts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

12. A predisposition toward developing a disorder ________

a. necessarily is biological.

b. is called a diathesis.

c. increases the likelihood of developing any given disorder by 50 percent.

d. necessarily is a psycho-social stressor.

Answer: b. is called a diathesis.

Difficulty: 2

Page: 63

Skill: Remember the Facts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

13. In the diathesis-stress model, a stressor is ________

a. a distal, sufficient cause of a mental disorder.

b. a necessary or contributory cause that is distal from the onset of symptoms.

c. a necessary or contributory cause that is proximal to the onset of symptoms.

d. a biological vulnerability.

Answer: c. a necessary or contributory cause that is proximal to the onset of symptoms.

Difficulty: 2

Page: 63

Skill: Remember the Facts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

14. In the diathesis-stress model, a diathesis is a ________

a. distal necessary or contributory cause of a mental disorder.

b. sufficient cause that is distal from the onset of symptoms.

c. necessary or contributory cause that is proximal to the onset of symptoms.

d. biological vulnerability that virtually guarantees the development of the disorder.

Answer: a. a distal necessary or contributory cause of a mental disorder.

Difficulty: 2

Page: 63

Skill: Remember the Facts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

15. Suppose that low self-esteem is a diathesis for developing depression later in life. This means that ________

a. people who currently are depressed will have low self-esteem.

b. low self-esteem is a proximal trigger for depression.

c. people with low self-esteem have a predisposition for developing depression.

d. the psychological processes associated with low self-esteem will always trigger depression.

Answer: c. people with low self-esteem have a predisposition for developing depression.

Difficulty: 3

Page: 63

Skill: Understand the Concepts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

16. The loss of a parent may be ________

a. a stressor.

b. a diathesis.

c. a diathesis and/or a stressor.

d. Neither a diathesis nor a stressor.

Answer: c. a diathesis and/or a stressor.

Difficulty: 2

Page: 63

Skill: Remember the Facts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

17. The additive model of the diathesis stress theory proposes that ________

a. people with a very high level of a diathesis may need a very large amount of stress to develop the disorder.

b. people with a very high level of a diathesis may need only a small amount of stress to develop the disorder.

c. someone with no diathesis will never develop the disorder.

d. someone with no genes for the disorder will never develop the disorder.

Answer: b. people with a very high level of a diathesis may need only a small amount of stress to develop the disorder.

Difficulty: 2

Page: 63

Skill: Remember the Facts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

18. A protective factor is ________

a. an influence that modifies a person’s response to environmental stressors.

b. an influence that modifies a person’s response to genetic problems.

c. a distal causal factor for a mental disorder.

d. a biological makeup that makes people more resistant to stress.

Answer: a. an influence that modifies a person’s response to environmental stressors.

Difficulty: 2

Page: 64

Skill: Remember the Facts

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

19. Ryan, age 8, was cut from the school soccer team. After the initial disappointment, he became a boy scout, which he really enjoyed. Now as an adult, when he did not get into graduate school, rather than become depressed, Ryan found a job in his field that he enjoys, and plans to try again later. This is an example of ________

a. a necessary and sufficient cause.

b. the diathesis-stress theory.

c. the interactive model of the diathesis-stress theory.

d. the steeling or inoculation effect of some stressful experiences.

Answer: d. the steeling or inoculation effect of some stressful experiences.

Difficulty: 2

Page: 64

Skill: Apply What You Know

Learning Objective: 3.1: Distinguish between risk factors and causes of abnormal behavior.

Reviews

There are no reviews yet.

Write a review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bestsellers

Abnormal Child Psychology 7th Edition Mash Test Bank

$22.50
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download Edition:7 Genres:Health, Medical, Hospital, Fitness, Science, Psychology Author : Eric J. Mash, David A. Wolfe Publisher: Cengage Higher Education ISBN:1337624268 ISBN :9781337624268y

Test Bank For Abnormal Psychology 8Th Edition By Susan Nolen

$35.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN-13: 978-1260500189 ISBN-10: 1260500187

Test Bank for Psychology Themes and Variations 10th Edition by Weiten

$19.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN-10: 1305498208, ISBN-13: 9781305498204 Author: by Wayne Weiten Publisher ‏ : ‎ Cengage Learning

Test Bank for Abnormal Psychology, 14th Edition By Ann M. Kring, Sheri L. Johnson

$35.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN: 9781119395232

What is Psychology Foundations, Applications, And Integration 3rd Edition by Ellen E. Pastorino - Test Bank

$20.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN 10: 1305700872 ISBN 13: 9781305700871 Publisher: Cengage Learning, 2015 Authors: Ellen E. Pastorino Susann M Doyle-Portillo Edition:3RD

Wrightsman's Psychology and the Legal System 8th Edition by Edith Greene - Test Bank

$24.00
(0 Reviews)
Digital item No Waiting Time Instant Download ISBN: 1133956564 ISBN-13: 9781133956563 Edition: 12th Edition Publisher ‏ : ‎ Cengage Learning Author Name: Edie Greene, Kirk Heilbrun

 

 

Product has been added to your cart